Repere turistice

Bezdead este una dintre cele mai mari, mai frumoase şi mai bogate comune rurale din judeţul Dâmboviţa.

Din punct de vedere al potenţialului turistic, comuna Bezdead este una dintre cele mai frumoase localităţi, poziţionată superb, la poalele Subcarpaţilor. Clima este mai blândă atunci când iernile sunt mai geroase. Este o localitate cu un teren fertil, unde principalele preocupări ale cetăţenilor sunt cultivarea pomilor fructiferi şi creşterea animalelor.


Foto – Vedere din sat - Bezdead

Apele mineralizate salin, pe care localnicii le folosesc în scopuri curative sau pentru conservarea legumelor sunt cele de pe Valea Sărată şi Valea Roşoiu, acestea din urmă având în compoziţia lor atât sulfaţi, cât şi bicarbonaţi de magneziu. Spre Ursei se găseşte un izvor de apă sulfuroasă indicat în cazul mai multor afecţiuni, iar pe dealul Ticului izvorăşte o apă cu compoziţie sulfo-alcalină, recomandată pentru bolile de rinichi.


Foto – ape mineralizate salin

Bezdedenii sunt ciobani renumiţi fiind găsiţi cu turme în Bucegi. “Ciobănia” este o meserie respectată şi foarte veche.


Foto - Stână de oi – Bezdead

Dacă ajungeţi în Bezdead nu trebuie să rataţi:
•    Malul de răsună
•    Fântâna ,,Vasile Voiculescu”
•    Casa pictorului Ion Emil Lungeanu - ,,pictorul florilor” cu expoziţie permanentă
•    Căminul cultural "I.H. Rădulescu"
•    Biserica din Bezdead, care poartă hramul ,,Sf. Ierarh Nicolae”,construită în anul 1757
•    Biserica din satul Măgura, fost Bela, care poartă hramul ,,AdormireaMaicii Domnului şi Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, zidită în anul 1803
•    Monumentul din Bezdead ridicat în amintirea eroilor căzuţi pentru întregirea neamului în războiul cel mare 1916-1918.Foto – Malul de răsună


Spre “Ţara Ţuicii”
În apropierea Bezdeadului, la circa 20 km de municipiul Moreni, se află comuna Vişineşti cu 4 sate componente: Vişineşti, Sultanu, Ursei şi Dospineşti. Cei 2500 de locuitori se ocupă cu creşterea animalelor şi cu pomicultura, în special măr şi prun, arborele magic din fructele căruia se fabrică licoarea cea de toate zilele a muntenilor, ţuica. Primarul comunei susţine că Ţuica de Urseiu este deosebită, având curaj să parieze că este cea mai bună din toată România.
Există două sărbători religioase cu ocazia cărora au loc târguri anuale: de Sfânta Maria, la Ursei (8 septembrie) şi de Sf. Dumitru (26 octombrie), la Vişineşti. În fiecare an localnicii îşi aşteaptă vizitatorii cu brânzeturi, pastramă şi renumita ţuică de Ursei, care va fi omologată ca brand local.
vizitatori
20 Apr 2021
111368 unici