Baze de tratament balnear

Pe blazonul staţiunii Pucioasa este scris dictonul latin “medicus curat, natura sanat” (medicul tratează, natura vindecă)
Datorită  unor  factori  de  cură  unici,  ca  apele  sulfuroase  care  au  cea  mai mare concentraţie din ţară, staţiunea şi-a dezvoltat profilul în domeniul curei externe în afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, articulare, sechele postraumatice ale mâinilor şi picioarelor etc.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 510/1999 localitatea a primit statut de staţiune turistică de interes naţional, fiind o staţiune balneoclimaterică de tip integrat, care dispune de echipamente specifice de interes zonal şi naţional. Dezvoltarea staţiunii şi creşterea permanentă a numărului de bolnavi a impus reamenajarea izvoarelor şi pomparea apei direct la sursa de folosire, la cele două baze de tratament balnear şi a sanatoriului pentru pensionari.
Apele sulfuroase reci de la Pucioasa îşi au originea în bogatele roci sedimentare de sulfaţi, sulfuri (gips) ale colinelor din spatele surselor minerale.
 

Foto - Exploatarea primitivă a apei minerale de sulf – Pucioasa
Din punct de vedere chimic, acestea au următorul conţinut prezentat în tabelul următor:
 

Tabel cu parametrii mai importanti ai apelor minerale de pucioasa


"Reputaţia acestor ape, calitatea lor curativă dobândită în timp de mai mult de o generaţie, au fost recunoscute prin foloasele inveterate ale pătimaşilor ce le-au vizitat. Prin poziţiunea lor, din punct de vedere igienic şi pitoresc, prin podoaba naturală cu care este dotată localitatea acestor băi, în cadrul a trei comune de moşneni din poalele munţilor cei frumoşi ai ţării este vorba de Brăneşti, Şerbăneşti şi Bezdead, în fine apropierii lor de oraşul Târgovişte, vechea capitală a României prin care este legată prin şoselele judeţene i se întrevede un viitor fericit."
O intuiţie care s-a materializat, Pucioasa înscriindu-se în circuitul staţiunilor balneoclimaterice ale ţării, recunoscută prin apele ei deosebite.

Un aspect foarte important al apelor de pucioasă este faptul că H2S este singurul din compuşii Sulfului care se absoarbe în organism pe cale cutanată, pulmonară şi digestivă, eliminându-se ulterior prin piele, intestine şi rinichi. Sulful resorbit intervine şi în metabolismul general al organismului, fapt care explică scăderea glicemiei la diabetici.


Foto - Baze de tratament - Pucioasa

Apele sulfuroase, ce îşi au originea în bogatele roci sedimentare de sulfaţi din această regiune, sunt recomandate atât în cura internă, cât şi în cura externă.

 

Foto - Bază de tratament -  Pucioasa

Băile din staţiunea Pucioasa mai sunt recomandate şi împotriva altor boli cum sunt:
-afecţiuni neurologice periferice
-afecţiuni ale sistemului nervos central
-afecţiuni ginecologice
-afecţiuni ale aparatului respirator
-afecţiuni ORL, rinosinuzite
-alergii dermatologice şi ale căilor respiratorii
-boli hepato-biliare: hepatite cornice, sindrom dischinetic hepato-biliar, litiază
-boli gastrointestinale: gastroduodenite, enterocolite
-boli renale
-boli oftalmologice
-obezitate
-boli reumatice
-afectiuni ale aparatului locomotor
-spondiloze cervicale, spondiloze lombare, tulburări statice vertebrale
-coxartroze, gonartroze, artreoze ale mâinilor

Tipuri de proceduri:
-băi calde cu ape minerale în căzi şi bazine
-băi de plante
-împachetări cu parafină
-termoterapie
-kinetoterapie
-inhalaţii, aerosoli
-electroterapie


Foto: Împachetări cu parafină – Pucioasa

Cele două baze balneare, îngrijite cochet şi Sanatoriul “Casa Pensionarilor”  creează  o  ambianţă  plăcută,  făcând  ca  pacienţii  să  se simtă ca acasă. Un mic părculeţ şi un loc de odihnă amenajat cu gust de Primăria oraşului Pucioasa, plasat în jurul acestor baze de tratament oferă pacienţilor şi turiştilor posibilităţi de recreere.
 

Foto – Bază de tratament Pucioasa


Foto – Bază de tratament Pucioasa


Foto - Sanatoriul pentru pensionari Pucioasa

Bazele de tratament au în dotare două bazine de băi sulfuroase, 7 căzi de băi calde cu sulf şi plante, băi jacuzzi, saună, cabinete de electrofizioterapie, o sală de recuperare şi cultură fizică, o sală de împachetări cu parafină.

Acestea  sunt utilizate la întreaga capacitate pe tot timpul anului, datorită mai multor factori dintre care menţionăm serviciile de cazare, masă, tratament, toate la un standard ridicat, la care se adaugă factorul natural, alcătuit din dealuri şi coline împădurite, cu un climat blând, ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, slab bicarbonate, calcice, sodice şi hipotone.

Unităţile sunt dotate cu aparatură medicală adecvată şi deservită de personal medical de specialitate, asigurând în structură un număr variat de proceduri cum ar fi: băi calde cu apă minerală sulfuroasă la cadă sau bazin, hidroterapie, împachetări cu parafină, electroterapie, magnetodiaflux, aeroterapie, recuperare funcţională, gimnastică medicală şi masaj, băi galvanice şi băi de plante.
Foto – Baze de tratament Pucioasa

Tratamentul profilactic se adresează persoanelor aparent sănătoase cu factori predispozanţi de îmbolnăvire, deficienţe constituţionale la nivelul aparatului locomotor pentru toate grupele de vârstă, sedentarism şi obezitate, tulburări ORL, tulburări respiratorii, antistres, tulburări ale metabolismului lipidic, glucidic, proteic (diabet zaharat, gută), tulburări ale sistemului nervos, tulburări cardiovasculare, osteoporoză, tulburări circulatorii.

Tratamentul curativ include boli ale aparatului locomotor - reumatismale, inflamatorii, degenerative, posttraumatice, sechele congenitale şi metabolice, boli ORL, alergii, astenie, boli ale aparatului respirator, boli dermatologice (psoriazis, alergodermii, eczeme cronice, urticarii), boli ale sistemului circulator (orice fel de tulburări cronice de circulaţie arterială, venoasă sau limfatică), boli ale sistemului nervos central şi periferic, nevroze, pareze de orice tip, inclusiv sechele ale accidentelor rutiere şi ale accidentelor vasculare cerebrale.

La ambele baze de tratament se desfăşoară şi alte activităţi, în parcuri, pe terenurile de sport, poate fi organizat pescuitul, vânătoarea, plaja şi agrementul pe lacul de acumulare al râului Ialomiţa, pot fi organizate excursii pe trasee montane din munţii Bucegi şi Leaota.

Căi de acces spre bazele de tratament:

✓    feroviară: gara Pucioasa pe linia Bucureşti-Titu-Pietroşiţa
✓    rutieră: pe drumul naţional DN1 Bucureşti-Târgovişte-Sinaia la 20 km
nord de Târgovişte şi 40 km de Sinaia

vizitatori
20 Apr 2021
111368 unici