Evenimente locale

La 29 iunie 1991 se făceau primii paşi în a zămisli ceea ce Vulcana-Băi nu avea - o zi a sa - zi ce prin binecuvântarea lui Dumnezeu, avea să coincidă cu cea a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Aşadar, de atunci, an de an, în Parcul “Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel” are loc Ziua Comunei Vulcana - Băi.


Foto - Ziua Comunei Vulcana - Băi

Astfel, dacă la început au fost în jur de 500 de participanţi, anul trecut numărul acestora a ajuns la peste 15.000, ceea ce înseamnă de cinci ori populaţia comunei. O adevărată sărbătoare câmpenească unde variatul program artistic a încântat mii de participanţi. Au evoluat o serie de grupuri şi ansambluri populare din judeţ (“Junii Valahi”, “Chindia”, ambele din Târgovişte, precum şi “Junii Valahi”, din Vulcana-Băi, “Vestitorii Aninoasei”, din Aninoasa şi “Brâuleţul”, din Dragomireşti) lor alăturându-se şi copiii de la grădiniţele şi şcolile comunei.

Vulcănenilor le-a plăcut totdeauna să cânte, dar şi să audă cântece de veselie, şi doine de dor. Dar cele mai multe cântece, cu iz de doină, erau cele în care oamenii îşi spuneau păsurile. Instrumentele muzicale cu care s-a cântat pe aici, au aparţinut oamenilor pădurii. Printre instrumentele de suflat, probabil cel mai vechi dintre acestea este buciumul făcut din coajă de cireş, instrument cu glas puternic, putând da de veste când se ivea primejdia. Tot în pădure s-a născut şi “cântatul din frunză”, care, pe cât de simplu pare, pe atât de mult meşteşug cere. Fluierul cu glasul lui dulce este ieşit tot din pădure. Cu el îşi îndulceau ciobanii singurătatea şi îmblânzeau mioarele din turmă.

În Vulcana - Băi se organizează activităţi cultural - artistice - recreative, cu caracter predominant folcloric şi de marcare a identităţii locale, într-o colaborare de excepţie dintre Societatea Română de Radiodifuziune - Departamentul Studiourilor Teritoriale şi Locale - Redacţia Antena Satelor, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi primăria Comunei Vulcana-Băi - Casa de Cultură “Ion Minulescu”.


Foto Primărie - Vulcana – Băi

Printre aceste activităţi se află: momente artistice prezentate de unităţile de învăţământ din comună sub îndrumarea dascălilor acestora, Concursul folcloric “Vulcana-Băi,  în  zi  de  sărbătoare”,  având  două  secţiuni,  cântece  populare româneşti şi dansuri populare româneşti, la care participă comunele din judeţ.
Sub denumirea de “Sărbătoarea fiilor satului”, a fost organizată, în parcul comunei, la data de 22 iunie 1969, sărbătoarea având drept scop “valorificarea prin turism a frumuseţilor naturale ale localităţii şi popularizarea monumentelor istorice din această zonă”, aşa cum se desprinde din programul acelei sărbători.

vizitatori
20 Apr 2021
111368 unici